Menu


Search Web Pages

Surinaamse pom

pom

Surinaamse pom

Ingrediënten voor 6-8 personen

1 panklare kip
4 grote tayers (wortel/knolsoort) (markt of toko)
3 grote tomaten of 4 eetlepels tomatenpuree
1 pakje boter
(1 eetlepel suiker)
2 uien
(250 gr zoutvlees) (supermarkt of toko)
2 bouillonblokjes (kip)
peper, zout, nootmuskaat
het sap van 2 sinaasappelen of 2 zuuroranjes

Bereiding:

Snijd de kip in stukken, was ze en droog ze af.
Wrijf de stukken kip in met een mengsel van peper, zout en nootmuskaat. Snijd het zoutvlees in stukjes en laat het zout eruit trekken. Maak de boter heet en bak de kip hierin bruin (bak het zoutvlees mee).
Haal het vlees uit het vet. Bak de gesnipperde ui en de stukjes tomaat. Doe het vlees er weer bij en voeg 2 glazen water en de bouillonblokjes toe.

Stoof alles zachtjes met een verse geurige peper. Schil de tayers dik, was ze en rasp of maal ze. Roer het vruchtesap erdoor om verkleuring te voorkomen. Maak het vlees op smaak af en haal het uit de jus. Vermeng een deel van de jus met de tayer, voeg er wat suiker aan toe en maak dit op smaak af met zout en zwarte peper.

Doe de helft van de tayermassa in een beboterde vuurvaste schaal of een gaaf geëmailleerd blik. Rangschik hierop de stukken kip (en zoutvlees). Bedek met de overige tayermassa.
Overgiet de pom nu met de jus en bak hem in een hete oven gaar en bruin. De pom is gaar als een mes erin gestoken een bruin papje vertoont (na ± 1 1/2 uur).


 Printable Version