Menu


Search Web Pages

Weetjes asperge

asperges

Geschiedenis asperge

Oudheid

In de piramide van Sakara, in Egypte, zijn al afbeeldingen gevonden van asperges die vijfduizend jaar geleden dienden als speciale offergaven. Ook het historische epos uit India - de 'Anana-Ranga' - maakt melding van 'bijzondere fosforelementen, die gunstige invloed hebben op het innige samenleven tussen man en vrouw'. Bovendien zou de asperge de vermoeidheid tegengaan.

Er zijn nog meer opmerkelijke stukjes geschiedschrijving. Zoals over keizer Julius Caesar. Rond het begin van onze jaartelling ontdekt hij, dat zijn liefde voor Cleopatra een extra stimulans krijgt na het nuttigen van asperges. Daarnaast zou het consumeren van dit natuurproduct een actieve rol spelen op zijn veldtochten. En het was de befaamde Madam de Pompadour, die heel specifiek juist aspergepuntjes presenteerde op haar weelderige en joyeuze feestjes voor intimi. Ook memoreert 'De Geurtuin', van de Arabier Shaykh Nafzawi, over de asperge als een product dat potentiegerichte krachten losmaakt. Want 'het elke dag nuttigen van een aspergegerecht, roept bij menig man werkelijk ongekende amoureuze verlangens op'.

Het duurt vervolgens toch wel een tijdje voordat de asperge hier in West-Europa de kop opsteekt. Pas in 1469 wordt de asperge genoemd in een Franse acte. Waar de asperge vooral in kloostertuinen werd geteeld. De eerste vermelding uit Engeland schijnt te dateren van 1538 en pas nog eens vijf jaar later komen we deze goddelijke groente tegen in Duitsland. Opmerkelijk is dat de asperge daar in één adem genoemd wordt met de jonge eetbare scheuten van de hop.

De Amerikanen moeten wachten tot ongeveer 1850 voordat zij kunnen genieten van het witte goud. Maar daar is dan al wel sprake van een commerciële aanpak.En de Amerikanen zouden de Amerikanen niet zijn wanneer zij de asperges niet anders genoten dan wij. Zij laten de scheuten het daglicht zien en oogsten ze pas wanneer die onder invloed van het zonlicht groen zijn gekleurd.

In Nederland is het product asperge sinds de Middeleeuwen bekend. In Groningen en omstreken waren de meeste aspergebedden in de achttiende eeuw te vinden. Waar ze door de welgestelde werden gekweekt. In de negentiende eeuw werd de teelt grootschaliger. De teelt begon in het westen (het Westland en het tegenwoordige bollen gebied bij Rijnsburg en omgeving) maar verschoof al snel naar Brabant (Bergen op Zoom en omgeving). Dit door de aanwezigheid van uitstekende zandgronden. Na de tweede wereldoorlog werd Zuidoost-Nederland hèt aspergecentrum van Nederland. Als hoofdoorzaken van de snelle uitbreiding in dit gebied zijn te noemen: de aanwezigheid van rulle zandgronden, grote gezinnen, beschikbaarheid van arbeidskranten, de aanwezigheid van een grote veiling en het Duitse Ruhrgebied als grote afnemer in de directe nabijheid. Al zijn verspreid over Nederland diverse kleinere aspergegebieden terug te vinden.

Asperges op de menukaart

Genieten van asperges

Lekker Thuis

heerlijk thuis genieten van asperges of gezellig koken voor vrienden en familie.
Hier volgen een aantal tips voor een geslaagd asperge festijn:
- Reken op circa 350 gr. asperges per persoon.
- Het snijvlak aan de onderzijde moet gaaf en fris zijn; niet ingedroogd
- Bewaar de asperges in de koelkast, bij voorkeur in een vochtige doek
- Leg de asperges voor het schillen 30 minuten in koud water
- Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller of een scherp aardappelmesje.
- Houd de asperge bij de kop vast en schil van boven naar beneden.
Begin 2 tot 3 cm onder de kop
- Snij 0,5 tot 1 cm van de onderkant af
- Gooi niets weg.De schillen, de afgesneden stukjes en het kookwater zijn een heerlijke basis voor soep of saus
- Zet de asperges met koud water op het vuur.
Voeg een mespuntje suiker en wat zout toe
- Laat de asperges 3 minuten koken.
Laat de pan van het vuur 15-20 minuten met gesloten deksel doorgaren

Magnetron

Asperges zijn uitstekend te bereiden in de magnetron. Neem dunne asperges, die zijn eerder gaar. Kook niet te grote hoeveelheden tegelijk. Leg de geschilde asperges in een rechthoekige glazen of aardewerken schaal en schenk er circa ½ dl. water over. Dek de schaal af met een deksel of plastic folie. Kook de asperges in de hoogste stand gaar, ca 5 min. voor 500 gr. asperges. Laat ze twee minuten in de uitgeschakelde magnetron liggen.

Invriezen

Wist u dat asperges zich goed laten invriezen. Schil de asperges, was ze en droog ze daarna zorgvuldig. Verpak ze in een plastik zakje en doe ze rauw in de diepvries; niet blancheren. Bij gebruik uit de diepvries de asperges niet ontdooien, maar bevroren in kokend water met wat zout doen. Gedurende 20 minuten de asperges laten garen.
De ingevroren asperges blijft tenminste 4 tot 6 maanden houdbaar zonder kwaliteitsverlies. U kunt op deze manier langer van de Sallandse asperges genieten. Enkele aspergetelers hebben asperges vacuüm verpakt te koop. Juist deze zijn uitstekend geschikt voor het bewaren in de diepvries.

Wist u dat asperges gezond zijn?

Oude kruidenboeken omschrijven asperges als een geneeskruid. De stof asparagine heeft een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronisch reuma, vermoeidheid en lage bloeddruk. Ook werkt het bloedzuiverend. Bij nier- en blaaskwalen kan asperge als urine uitdrijvend middel gebruikt worden. De vochtafdrijvende en zuiverende werking van asperges merken asperge-eters meestal aan een frequenter toilet bezoek. En dat geurtje… dat komt door de zwavel, elementen die in de aspergeplant aanwezig zijn.


 Printable Version