Di-rect

Di-rect is een bekende Nederlandse band, en ondanks dat ze nog steeds best populair zijn, lag het hoogtepunt van hun carrière toch wel aan het begin van de jaren tweeduizend. De band is opgericht in 1999 met de volgende leden;

  • Frans van Zoest (Spike)
  • Bas van Wageningen
  • Jamie Westland
  • Tim Akkerman

Tim Akkerman was de eerste zanger van Di-rect en hij heeft de band naar hun grote doorbraak geleid in 2001. De vier tieners (ze waren allemaal tussen de 15 en 19 jaar oud op dat moment) een demo uitgebracht – waaronder dus Just the way I do. In 2000 kreeg 3FM DJ Rob Stenders deze demo in handen, en daarna ging het balletje snel rollen voor deze rockband.

In 2001 werd Just the way I do uitgebracht als hitsingle, op de voet gevolgd door het album Discover. Bij het maken van het album was onder andere Kane betrokken en Daniël Lohheus van Skik. Doordat Rob Stenders erg gediend was van deze jonge rockers, kreeg de band de nodige zendtijd, en werden ze al snel opgepikt en kwamen ze in album top 100 terecht. Naast Just the way I do, waren ook de singles My generation (welke een Who cover is) en Inside my head uitgebracht, en deze hebben er mede aan bijgedragen dat dit album vrij snel goud werd. Een goed begin voor een band vol jonge mensen! Na het eerste succes in de begin jaren 2000, hebben ze nog 5 albums uitgebracht met zanger Tim Akkerman die in 2009 de band ging verlaten omdat hij zijn solo carrière verder wilde uitdiepen. November dat jaar werd Marcel Veenendaal de nieuwe zanger van Di-rect en daar kwamen grote veranderingen. Niet omdat Marcel Veenendaal geen goede zanger is, maar meer omdat met een andere zanger de band een andere richting op is gegaan. Van punk-rock naar meer pop nummers. Geen schande overigens, want Marcel heeft een geweldige stem ook, en wellicht was het ook tijd voor een verandering. De andere bandleden zijn overigens gewoon gebleven, al hebben ze in 2009 ook een toetsenist aangetrokken die in 2016 weggegaan is. Daarvoor in de plaats is een extra gitarist gekomen in de vorm van Paul Jan Bakker. Waardoor de band nu een zanger, twee gitaristen een basgitarist en drummer heeft.

Hoewel de band meer pop gerichte nummers is gaan maken sinds de nieuwe zanger bij de band kwam, hebben ze in 2014 vooralsnog hun laatste album uitgebracht. Wel is er in 2016 een EP uitgebracht, die wat meer richting de reggae lijkt te gaan. Bands groeien, en deze band is met de tijd meegegaan. De vraag zou zijn geweest of ze met zanger Tim Akkerman dit hadden kunnen behalen, het volwassen geluid van zanger Marcel heeft de band een nieuwe dimensie gegeven, en wellicht wel precies dat wat ze nodig hadden om muziek te kunnen blijven maken die bij de tijd past. Want eerlijk? Punk is al een tijdje niet meer zo bijzonder populair.