Golden Earring

Golden Earring is een van de (zo niet de meest) bekendste rockgroepen uit Nederland. Wellicht dat er op dit moment andere bands zijn die meer bekend zijn bij de huidige generatie, maar Golden Earring is met zijn klassiekers zeker een band die genoemd dient te worden. De groep werd opgericht in 1961 en is nog altijd actief. Daarmee is het een van de oudste nog bestaande bands ter wereld. Wie Radar Love, When the lady smiles en Twilight Zone hoort – kan bijna niet anders dan meezingen. Klassiekers tot en met.

De bezetting

Iedereen die Golden Earring zegt, zegt Barry Hay, maar wist je wel dat hij helemaal niet de eerste zanger is van de Golden Earring? De band is begonnen als een instrumentaal project, waarna er de zanger Frans van Krassenburg werd aangetrokken. Na enkele jaren wilde hij echter een andere richting op dan de band wilde en is Barry Hay aangetrokken. Barry Hay zingt bij de Golden Earring sinds 1967. En in 1968, wordt de tiende single van de band, de allereerste nummer één notering van hun lange carrière. Barry Hay neemt vrij snel het schrijven van de teksten op zich, en dat levert teksten op als die van Radar Love. Maar Barry Hay had meer in zijn mars, want wist je bijvoorbeeld dat hij het eerste album van Anouk heeft geproduceerd? Of dat hij betrokken is geweest bij de oprichting van de meidenband Bad Candy? George Kooyman, deze gitarist is een van de oprichters van de band, en is daarmee al sinds 1961 betrokken bij de Golden Earring. Samen met Rinus Gerritsen die bas speelt, hoewel Rinus Gerritsen oorspronkelijk gitarist zou worden ook, maar omdat er geen bassist gevonden kon worden is hij de bassist geworden. Leuke feitjes zijn wel dat de broer van Rinus de manager is van de band, en dat zijn zus getrouwd is met George Kooyman. Dan is er nog Cesar Zuiderwijk, hij is pas als laatste bij de band aangetrokken nadat de voormalig drummer Sieb Warner de band wilde verlaten, dit was in 1970. Het aantrekken van Cesar Zuiderwijk bleek een gouden combinatie te zijn. En buiten dat er tijdelijke vijfmans bezettingen zijn geweest van de band, spelen deze vier samen tot het laatste moment dat dit mogelijk was.

Internationaal succes

Radar Love is een van de grote doorbraken geweest internationaal, want niet alleen in het Verenigd Koninkrijk wisten ze voet aan de grond te krijgen, ook in de Verenigde Staten braken ze door. De elpee Moontan werd zelfs goud. En om even aan te geven hoe groot Golden Earring was? Er waren tours met in het voorprogramma bands als Kiss en Aerosmith. Maar daarnaast waren er ook optredens die met Santana, Led Zeppeling en ZZ Top waren, om enkele grote namen te noemen.

Een band die zeker zijn stempel op de muziekgeschiedenis gedrukt heeft kan je stellen. In 2015 kwam er om het vijftigjarige bestaan van de band te vieren en EP uit. De band heeft 25 studioalbums op hun naam staan, en als de verzamelalbums meegerekend worden 45 albums. Al met al kan gemakkelijk gesteld worden dat Golden Earring een van de meest bekende Nederlandse Rockgroepen is.