Kane

Kane is een band die al heel wat jaartjes mee draait in de Nederlandse rockscene. In 1998 ontstond de band toen Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen elkaar tegenkwamen in een strandtent waar zij beiden werkzaam waren. Beide heren hadden (en hebben) een enorme passie voor muziek, en het duurde daarna ook niet lang voordat Henkjan Smits ze ontdekte in een café. Daarna is de bal snel gaan rollen. In de zomer van 1999 is Kane doorgebroken met de single Where do I go now. Het bijbehorende album As long als you want this kwam ook in datzelfde jaar uit, en het album is dubbel platina geworden. Het tweede album van de band bracht ze echter naar nog grotere hoogtes. Het album So glad you made it, de single (het album heeft dezelfde naam) en Let it be bereikten beide top 10 noteringen in de Nederlandse hitparades. In 2013 maakte Kane bekend een pauze in te lassen van een jaar, waarna ze de clubtours die gepland stonden nog afgerond hebben. Eind 2014 werd er echter bekend dat Kane zou stoppen.

Hoewel Kane nooit helemaal een tweemansband geweest is,  is het wel zo dat er weinig mensen echt bij de band betrokken zijn geweest. Toch moet er gezegd worden dat er maar liefst 19 mensen in de band hebben gezeten. Al moet daar wel aan toegevoegd worden, dat een deel van die mensen slecht eenmalig ingehuurd zijn geweest om het album February te kunnen maken.

Albums

Kane heeft 12 albums uitgebracht, waarvan één album gevuld met covers van U2, een live album en een verzamelalbum. De meeste van hun albums zijn minstens goud geworden, maar het grote succes van hun allereerste album met dubbel platina is niet weer herhaald.

Hun singles hebben het binnen Nederland zeker altijd goed gedaan, met toch een aantal top 3 noteringen ten gevolg, ze hebben daarnaast nog een heel aantal nummer één hits gehad. Daar moet ook nog het “solo” project van Dinand aan toegevoegd worden. Toen in 2004 zijn vrouw Guusje Nederhorst overleed aan de gevolgen van kanker, heeft hij de dag na haar dood een single opgenomen. Het nummer Dreamer (Gussie’s song) is opgedragen aan zijn vrouw, en werd grootschalig opgepikt door radio en televisiestations. Dit is een single met een dikke nummer één notitie geweest, en het werd de best verkochte single van 2004. De opbrengsten van het nummer, € 273.000,- zijn gedoneerd aan de KWF Kankerbestrijding. Hoewel dit weinig met Kane te doen heeft, is het toch noemenswaardig om te vermelden.

Kane in het buitenland

Hoewel ze nooit echt doorgebroken zijn buiten de Nederlandse grenzen, heeft Kane toch een leuke hit weten te bereiken met een eerste positie, in België door het nummer Rain down on me, welke door DJ Tiësto gemixt was. Daarnaast hebben ze in België meerdere malen top 40 posities weten te behalen. Kane heeft echter ook een hitje gehad in Portugal met het nummer I will keep my head down. Daarnaast hebben ze ook de Engelse hitlijsten weten te halen met het nummer Rain down on me. Geen groot succes in het buitenland dus voor Kane, maar zeker iets om trots op te zijn!