The Gathering

The Gathering is een Nederlandse rockband, die oorspronkelijk uit Oss komt. The Gathering heeft een ontwikkeling doorgemaakt van deathmetal, richting gothic metal tot aan progressieve rock. De band is in 1989 opgericht door de broers Rutten, daar werden nog een aantal bandleden aan toegevoegd en al vrij snel gingen ze live touren in diverse clubs. In 1992 wordt het album Always… uitgebracht, hier zijn de deathmetal invloeden duidelijk te horen, maar de band heeft vooral een eigen stijl. Door het succes (in binnen en buitenland) weet de band al vrij snel festivaloptredens versieren, en ze spelen zichzelf in de kijker, door in het voorprogramma van Fait No More te spelen in Rotterdam. Toch is er ontevredenheid, het geluid van de band is niet wat het merendeel van de band wil. Dit zorgt ervoor dat toenmalige leden Marike Groot en Bart Smits een andere weg op gaan. Zij worden vervangen door Niels Duffheus en Martine van Loon – in deze bezetting wordt een album gemaakt, welke slecht ontvangen wordt, en tijdens de tour verlaten de nieuwste twee leden de band.

Twee jaar later (1995) komt de band terug met een nieuw album; Madylion. Ze hebben inmiddels Anneke van Giersbergen als zangeres aangetrokken waardoor Madylion een plaat is geworden die zich meer in de progressieve rock kant bevindt met vreemde effecten die zowel gothic, metal als episch genoemd kunnen worden. Er is dus een balans ontstaan tussen de heavy sound, en het meer gevoelige element. En zeker de stem van Anneke draagt hier aan bij. De plaat is dan ook goed ontvangen, en de single Strange Machines behaalt een 37e positie in de hitlijsten. Dit kondigde eveneens het begin aan van een bijzonder roemruchtige carrière voor The Gathering. Na Madylion worden nog 9 albums gemaakt met Anneke van Giersbergen, die in 2007 aangeeft te willen stoppen om zich te kunnen focussen op haar eigen carrière. Er wordt wel een nieuwe zangeres aangetrokken in de vorm van de Noorse Silje Wergeland, daarna worden nog 4 albums opgenomen waaronder een live album in 2015. De band is officieel niet uit elkaar, maar ze spelen op het moment ook niet meer samen.

Anneke van Giersbergen is onderwijl bezig met haar eigen carrière, en doet dat op verschillende manieren en met verschillende projecten, zodat ze nooit te lang met één ding bezig is. Haar nieuwste project/band heet VUUR en staat nu al geboekt voor diverse festivals voor 2017.