Rookmelder

Heb jij al een rookmelder in huis? Voor veel mensen zal het antwoord op deze vraag nee zijn en dat was voor mij tot voor kort ook het geval. Het zijn van die zaken waar je eigenlijk niet aan denkt. Voor bedrijven of bijvoorbeeld kerken worden ze vaak verplicht gesteld door de verzekering, maar voor gewone huishoudens is dit niet het geval. Ik had er zelf dan ook nooit eentje thuis hangen en had er ook nooit over nagedacht om dit te gaan doen. Totdat ik een verhaal las over hoe een meisje haar familie redde van een brand door de rookmelder die zij hadden. Zij had op school geleerd wat ze moest doen op het moment dat het alarm af zou gaan en toen dit bij hen thuis gebeurde, was zij de eerste die hiervan wakker werkt. Hierdoor, en natuurlijk door de goede training die zij had gehad, kon zij haar familie wakker maken en iedereen op tijd naar buiten krijgen. Van de rook of de brand waren zij allemaal niet wakker geworden en dat zette mij wel aan het denken. Want hoe snel heb je door dat er iets loos is als jij in slaap bent? Door dit verhaal besloot ik dat ik ook zeker een rookmelder in mijn huis wilde hebben!

Rookmelder waarschuwt tijdig

Want het blijkt gewoon keer op keer dat mensen een brand niet snel genoeg door hebben. Zo lang zij wakker zijn vaak wel, maar ‘s nachts gebeuren er toch regelmatig dodelijke ongelukken op deze manier. Je hebt het dan gewoon niet snel genoeg door. Maar een rookmelder wel, die detecteert het meteen als er rook is en kan dan het alarm af laten gaan. Hierdoor word jij tijdig gewaarschuwd en heb je nog tijd om veilig buiten te komen. Het geeft mij in ieder geval een veilig gevoel dat ik nu een rookmelder heb waar ik op kan vertrouwen. Natuurlijk hoop ik dat het apparaatje nooit zijn werking hoeft te bewijzen, want ik maak liever geen brand mee. Wat altijd belangrijk is bij dergelijke apparatuur, is dat je ervoor zorgt dat je er genoeg van hebt. Ik woon zelf in een klein huis en voor mijn situatie was één rookmelder voldoende. Maar als je een grotere woning hebt, met meerdere risicoplekken, dan is het zeker aan te raden om meerdere van deze apparaatjes te installeren. Voor de prijs hoef je het echt niet te laten, zo duur zijn ze niet! Zorg er dan ook voor dat je er voldoende hebt!

Preventieve maatregelen

Waar moet je nu allemaal een rookmelder plaatsen en waar kun je deze apparaatjes het beste kopen? Ik heb die van mij gekocht bij rookmeldershop. Deze site biedt ook heel veel informatie over hoe je dit product gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld vinden hoeveel exemplaren jij nodig hebt voor jouw huis, aan de hand van onderstaande gegevens:

  • op iedere verdieping plaats je minimaal één
  • plaats één exemplaar in iedere slaapkamer
  • plaats een rookmelder op vluchtroutes, zoals de hal
  • kies voor plekken met verhoogde risico’s, zoals de keuken

Heb jij er meerdere nodig, dan kun je hier ook alles lezen over de mogelijkheden om de verschillende exemplaren aan elkaar te koppelen. Gaat er eentje af, dan zet deze automatisch de anderen ook in werking. Zo worden jullie allemaal tegelijkertijd gealarmeerd, waar jij je ook in huis bevindt! Zo biedt rookmeldershop.nl je dus veel adviezen over hoe je deze producten het best kunt gebruiken, bijvoorbeeld ook over waar je ze juist niet op moet hangen. Daarnaast kun je ook meteen de rookmelder van jouw voorkeur bij hen aanschaffen tegen een scherpe prijs!

Lees meer…