Tips en adviezen over positief ouderschap

Lange tijd hebben we geloofd dat we als ouders een autoritaire houding moeten hebben tegenover onze kinderen, dat ze naar ons moesten luisteren en wij het zelf altijd bij het rechte eind hadden. Daar komt gelukkig steeds meer verandering in nu steeds meer ouders zich verdiepen in het hoe en waarom van Positief ouderschap, bijvoorbeeld via lezingen of workshops van Open Spirit: openspirit.nl. Dit wil zeggen dat je kinderen op zo’n manier opvoedt dat je niet alleen hun ontwikkeling stimuleert, maar ook hun eigen persoonlijkheid, of je die nu aanstaat of niet. Iedereen heeft namelijk een eigen persoonlijkheid, met zoveel goede als minder goede kanten, en het is belangrijk dat je als kind al het gevoel hebt dat je er helemaal mag wezen, ondanks je mindere kanten. Positief ouderschap zorgt ervoor dat je kind zich gewaardeerd voelt, ook als hij of zij iets doet wat niet mag. Jouw mening uiten en eventueel straf uitdelen mag nog steeds, maar het is belangrijk aan het kind uit te leggen dat de straf betrekking heeft op diens gedrag en niet (heel belangrijk!) op het kind als persoon zelf, want dan zou hij wel eens kunnen gaan geloven dat hij stom is en de hele wereld tegen hem is. Iedereen zal begrijpen dat dat nooit de bedoeling kan zijn. 

Een paar richtlijnen voor Positief ouderschap

Als je besloten hebt je aanpak op het gebied van opvoeding te willen veranderen zou je eens op de website van Open Spirit kunnen kijken. Daar vind je namelijk veel informatie over Positief ouderschap, met onder andere een handige uitleg en een rijtje tips en uitgangspunten, zoals:

  • Benadruk het steeds wanneer uw kind iets goeds doet.
  • Heb realistische verwachtingen.
  • Zorg goed voor uzelf, dat ziet uw kind namelijk als voorbeeld.
  • Blijf heel consequent in wat je kinderen wel en niet mogen.
  • Moedig je kind op een motiverende manier aan om iets te proberen, ook als het een paar keer niet is gelukt.

Met bovenstaande tips kom je al een heel eind als je jouw manier van opvoeden wilt veranderen naar een meer opbouwende en stimulerende aanpak, oftewel Positief ouderschap. Je zult merken dat kinderen houden van duidelijkheid en structuur, zorg dus voor een heldere aanpak en ben open over waarom iets al dan niet mag. Een simpel ‘ja’ of ‘nee’ is wel duidelijk, maar zodra je aan je kind uitlegt waarom iets is zoals het is accepteren ze jouw beslissing eerder.

Hulp bij de opvoeding

Als je er ondanks deze tips toch niet helemaal uitkomt om Positief ouderschap toe te passen, of wanneer je problemen met je kind(eren) ervaart waar je niet uitkomt, dan kun je altijd de hulp van Open Spirit inschakelen. Daar ben je aan het goede adres voor een begeleiding op het gebied van opvoeding en positieve omgang met kinderen. De ervaren coaches vinden geen enkel probleem te gek en staan je dus ook graag bij met hun tips en adviezen over Positief ouderschap. Doordat ze pedagogische en psychologische aspecten combineren met spirituele wijsheid en bewustwording, hanteren ze een integrale aanpak waar veel kinderen wel bij varen. En blije kinderen betekent een blij gezin, niet?