Waar staat de Wft voor?

De Wft staat voor de Wet financieel toezicht. Moet jij binnenkort jouw kennis omtrent de Wft ook weer updaten? Je kunt dan via de website van Wft-premium.nl een gratis Wft examentraining van een van deze modules doen. Wat voor soorten modules zijn er die je kunt gaan doen? Dat zijn onder meer de volgende:

  • Consumptief Krediet
  • Inkomen
  • Pensioenverzekeringen
  • Schade Particulier 
  • Schade Zakelijk 
  • Zorgverzekeringen 
Er zijn daarnaast ook Wft samenvattingen van de bovenstaande modules. Dat is ook handig bij het studeren om vervolgens succesvol het Wft examen af te kunnen nemen. Want als je bijvoorbeeld een klantenservice baan hebt bij KPN of een dergelijke organisatie dan zul je ongetwijfeld te maken krijgen met de Wet Financieel Toezicht en zul je af en toe een nieuw examen moeten maken om vervolgens weer officieel aan het werk te mogen gaan. Het is dus belangrijk dat je je kennis van de medewerkers up to date houdt. Daarbij is het dus ook handig om dit soort toetsen te oefenen zodat je zeker weet dat je niet gaat falen en weer verder kunt gaan.

Wat houdt de Wft dan precies in?

Leuk, die wet, maar wat houdt deze eigenlijk in? Dat zal nu aan bod komen. Het is namelijk zo dat in de Wet op het financieel toezicht een heel aantal regels en voorschriften voor de financiële markten alsmede het toezicht daarop is samengebracht. Het is een uitgebreid stelsel en erg belangrijk dat iedereen die hiermee te maken heeft daarvan op de hoogte is. Het is voor een groot deel geregeld in één wet en daarop gebaseerd is ook lagere regelgeving. Waarom bestaat de Wet op het Financieel Toezicht dan eigenlijk? Dat is te verklaren vanwege de kredietcrisis in 2007/2008. Deze heeft ons geleerd dat het systeem van financiën ontzettend kwetsbaar kan zijn op sommige momenten. Het is vervolgens zo dat problemen op financieel gebied ook kunnen overslaan bij een instelling op een andere instelling. 

De geschiedenis van de Wet op het Financieel Toezicht

Deze wet bundelt acht voormalige sectorale toezichtswetten tot  een grotere wet met daarbij een paar extra elementen. De weten die zij opgegaan in deze wet zijn onder andere de wet toezicht kredietwezen, verzekeringsbedrijf, effectenverkeer en zeggenschap. Het ontstaan van deze wet is de reorganisatie in het financiële toezicht. Sindsdien is dit toezicht in Nederland geregeld volgens het functionele toezichtmodel en zijn taken van de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank gewijzigd. Per 1 januari 2007 is de Wet toezicht kredietwezen 1992 ingetrokken en ook de Collectieve Garantieregeling uit 1978 komen te vervallen een daarmee is dus de Wft van kracht geworden. Het wetsvoorstel is in 2006 bekrachtigd door eerst het parlement. Daarmee is deze vervolgens ook in werking getreden. Dat is zo’n beetje de geschiedenis van deze belangrijke wet. Weet jij nu nog niet genoeg? Doe dan een beetje speurwerk op het internet en ga wat oefenen op de genoemde website bovenaan dit artikel. Dit zal zich uitbetalen in een geslaagd resultaat zodat jij weer verder kunt gaan met jouw werkzaamheden! Het is waar wat ze zeggen, oefening baart kunst, dat geldt ook voor jou!